Guminukai „Hydrocandy“

Vienas iš tikslų, kurį sau kelia „Addere“ įkūrėjai yra inovacijų taikymas šiandienos slaugoje.

Kasdien slaugydami žmones mes matome ir suprantame, su kokiomis problemomis susiduria sunkiai sergantys asmenys ir atkakliai ieškome sprendimų, galinčių padėti spęsti jų problemas ir pagerinti gyvenimo kokybę šiame pažeidžiamame gyvenimo etape.

Todėl įkūrėme dukterinę kompaniją, UAB „Hydrocandy“, kurios veiklos tikslai – moksliniai tyrimai ir taikomoji veikla, homogenizuotų ir dietinių maisto produktų gamyba.

Džiaugiamės galėdami pristatyti pirmąjį UAB „Hydrocandy“ produktą – unikalius guminukus, skirtus mažinti dehidratacijos ir gyvybei pavojingo užspringimo riziką senyvo amžiaus žmonėms.

Šis naujas, analogų Lietuvoje neturintis produktas, gimė iš ilgamečio darbo slaugant žmones ir iš partneriško bendradarbiavimo  su Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkais.

Mažina dehitratacijos ir užspringimo riziką

Dehidratacija – viena didžiausių problemų su kuria susiduria slaugomi žmonės, turintys psichologinių ar fizinių sutrikimų. Ši problema itin opi demencija ir Alzheimeriu sergantiems žmonėms, kurie neprisimena, kad turi išgerti vandens, ar sunkiems, gulintiems ligoniams, kurie to padaryti fiziškai nepajėgia.

Mūsų sukurtas produktas yra lengvai suimamas, spalvingas, gaivaus skonio ir tirpstantis burnoje – patrauklus ir saugus sprendimas. Šie guminukai padeda ne tik užtikrinti skysčių balansą, bet ir sumažinti užspringimo riziką.

Užtikrina reikiamų maisto medžiagų pasisavinimą

Speciali produkto kūrimo technologija prisideda ir prie visaverčio organizmo aprūpinimo maisto medžiagomis. Šis produktas pasižymi kontroliuojamu mikrokomponentų atpalaidavimu virškinimo metu. Didžiausias jų kiekis atpalaiduojamas plonojoje žarnoje, o tai lemia geresnį medžiagų pasisavinimą.

Sukurtas Lietuvoje – bendradarbiaujant su KTU mokslininkais

Bendradarbiaujant su KTU mokslininkais, sukūrėme produktą, kuris sudarytas iš 95% vandens, papildytas svarbiais vitaminais (D, C, B9, B12) ir mineralais (geležimi, selenu, cinku). Speciali technologija užtikrina, kad šie mikroelementai būtų efektyviai pasisavinami organizme, padėdami palaikyti optimalią sveikatą ir mitybą.

Ši inovacija – tai ne tik maisto produktas, bet ir mokslu pagrįsta priemonė senjorų sveikatos gerinimui. Kontroliuojamas mikrokomponentų išsiskyrimas leidžia geriau pasisavinti vitaminus ir mineralus, kurie itin svarbūs vyresnio amžiaus žmonėms.

„Vien savo ligoninėje Trakuose kasdien slaugome daugiau nei 230 žmonių. Šešiuose iš devynių skyrių slaugomi demencija ir Alzheimerio liga sergantys žmonės. Matome jų kasdienybę ir žinome, kad jei niekas jiems neprimintų būtinybės atsigerti, jie dažniausiai to ir nedarytų. Todėl ieškojome būdų, padedančių nejučia įsisavinti taip žmogui būtiną skysčių kiekį ir tai padaryti saugiu būdu. Didžiuojamės KTU mokslininkais ir jų kuriamomis technologijomis. Su tokia pagalba senyvo amžiaus žmonių dehidratacijos problema ir mirtino užspringimo rizika tampa labiau išsprendžiama“, – sako Kristina Judinė.

Unikalus produktas, kuriam nėra analogo Lietuvoje

Šiuo metu Lietuvoje nėra specializuotų produktų, skirtų rijimo sutrikimus turintiems žmonėms. Mūsų guminukai išsiskiria unikaliu dizainu ir naudingomis savybėmis. Lengvai suimami ir tirpstantys burnoje, jie sukurti specialiai senyvo amžiaus žmonėms su rijimo sunkumais, padedant užtikrinti reikalingą skysčių ir maistinių medžiagų kiekį.

Priežasčių, kodėl senyvo amžiaus žmonės vartoja nepakankamai skysčių yra įvairių, tačiau viena iš pagrindinių – rijimo sutrikimai (disfagija).

Hospitalizuotiems pacientams, turintiems rijimo sutrikimą, yra didesnė dehidratacijos rizika nei tiems, kuriems ši liga nediagnozuota. Tokiems žmonėms reikalinga vartoti modifikuotos tekstūros skysčius, tačiau vyresnio amžiaus žmonės dažnai jų nemėgsta, todėl vartoja nepakankamą kiekį.

Dehidrataciją senyvame amžiuje gali sukelti ir kitos problemos, tarp kurių – depresija, demencija ar net Alzheimerio liga.

Pacientai pamiršta atsigerti, pavalgyti, o negalėjimas savarankiškai naudotis stalo įrankiais, atbaido sergančiuosius nuo be kokių pastangų maisto atžvilgiu. Taip atsiranda papildomos problemos.

Išeitis ir demencija sergantiems žmonėms

Tiksliniai šio produkto vartotojai ir nustatytos pagrindinės jų dehidratacijos priežastys privertė daug dėmesio skirti ne tik produkto sudėčiai, bet ir išorinėms savybėms – dydžiui, tekstūrai bei patogiam jo paėmimui.

Mitybos bei geriatrijos specialistai teigia, kad maistas, specialiai paruoštas valgyti pirštais, lengvai suimamas bei transportuojamas iš lėkštės į burną, gali būti naudingas senyvo amžiaus žmonėms su kognityviniais sutrikimais bei tapti dehidrataciją mažinančiu aspektu.

Rijimo sutrikimai pavojingi ne tik tuo, kad senyvo žmogaus organizmas nepakankamai aprūpinamas vandeniu ir maistinėmis medžiagomis, bet ir dėl padidėjusios aspiracinės pneumonijos rizikos. Šiuo metu rinkoje esantys šioms rizikoms mažinti skirti produktai yra įvairūs sutirštinti, modifikuotos tekstūros gėrimai.

Jokie specializuoti mitybos papildai, skirti rijimo problemų turintiems asmenims, Lietuvoje neegzistuoja, todėl naujas, tiek naudingumo, tiek patrauklumo atžvilgiu pažangesnis produktas – ypač reikalingas.

Moksliškai pagrįsta ir išbandyta

Produktas išbandytas slaugos namuose. Juos noriai ragavo specialistų stebimi slaugomi žmonės. Tai padėjo optimizuoti skonį, aromatą ir spalvą, užtikrinant, kad jis patraukliai atitiktų tikslinės auditorijos poreikius. Moksliniai tyrimai taip pat apima mikrokomponentų biopasisavinimo efektyvumą, naudojant pažangias in vitro technologijas, tokius kaip KTU „dirbtinis skrandis“.

Didžiausia tokio naujojo produkto nauda – jo sudėtis. Sudarytas iš 95 proc. vandens, praturtintas D, C, B9 ir B12 vitaminais bei geležies, seleno ir cinko mineralais, šis produktas atitiks rekomenduojamus suvartoti mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekius būtent senyvo amžiaus žmonėms.

Speciali produkto kūrimo technologija prisideda ir prie visaverčio organizmo aprūpinimo maisto medžiagomis – produktas pasižymės kontroliuojamu mikrokomponentų atpalaidavimu virškinimo metu. Didžiausias jų kiekis bus atpalaiduojamas plonojoje žarnoje, o tai lems geresnį medžiagų pasisavinimą.

Rasta daug vandens turinčių maisto produktų struktūrizavimui naudojamų biopolimerų kompozicija, nustatytos galimybės į produktą įdėti vitaminus ir mineralines medžiagas, įvertintas šių komponentų stabilumas produkto technologinio proceso ir laikymo metu bei sukurti rutulio formos vieno kąsnio produktai.

Tuo pat metu atliksime į produktus įdėtų vitaminų ir mineralų atpalaidavimo plonajame žarnyne in vitro tyrimus. Gauti rezultatai leis spręsti apie įdėtų mikrokomponentų biopasisavinimo efektyvumą senjorų organizmuose.

Šiai veiklai mokslininkai naudos KTU Maisto mokslo ir technologijos kompetencijos centre esantį „dirbtinį skrandį“ – SHIME (angl. the simulator of the human intestinal microbial ecosystem) modelį, skirtą kompleksiniam virškinamojo trakto fiziologinių, cheminių ir mikrobiologinių savybių modeliavimui. Tai viena iš universiteto reprezentatyviausių in vitro technologijų, leidžianti bandymus atlikti mėgintuvėlyje, o ne gyvame organizme.

Paskutinis etapas – bandomosios partijos gamyba, kurios metu bus įvertinta produktų pakuotė bei atlikti paskutiniai gamybos technologinių parametrų derinimai.

Išskirtinį AČIŪ už bendrdarbiavimą kuriant šiuos maisto produktus tariame KTU ir LSMU bendros magistrantūros studijų programos Medicininė chemija studentei Enrikai Lazickaitei.