Viena iš problemų, kuri kyla senyvo amžiaus žmonėms ar ligoniams – skysčių trūkumas organizme. Ją palengvinti padės mūsų ligoninės ir Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų sukurtas išradimas – skanūs guminukai, kurių sudėtyje 95 proc. vandens, reikalingi vitaminai ir mineralai.
„Ši inovacija – tai sunkiai pirštais suardoma, bet lengvai burnoje ištirpstančia membrana padengtas, vieno kąsnio dydžio maisto produktas, išsiskiriantis ryškiomis spalvomis bei gaiviu skoniu“, – naujovę apibūdina KTU Cheminės technologijos fakulteto (CTF) profesorė Daiva Leskauskaitė.
Iniciatyva sukurti tokį produktą kilo slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės „Addere Care“ įkūrėjai Kristinai Judinei.
„Savo ligoninėje Trakuose kasdien slaugome daugiau nei 230 žmonių. Šešiuose iš devynių skyrių slaugomi demencija ir Alzheimerio liga sergantys žmonės. Matome jų kasdienybę ir žinome, kad jei niekas jiems neprimintų būtinybės atsigerti, jie dažniausiai to ir nedarytų. Todėl ieškojome būdų, padedančių nejučia įsisavinti taip žmogui būtiną vandenį. Didžiuojamės KTU mokslininkais ir jų kuriamomis technologijomis. Su tokia pagalba senyvo amžiaus žmonių dehidratacijos problema tampa labiau išsprendžiama“
Kristina Judinė, „Addere Care“ įkūrėja
Didžiausia tokio naujojo produkto nauda – jo sudėtis. Sudarytas iš 95 proc. vandens, praturtintas D, C, B9 ir B12 vitaminais bei geležies, seleno ir cinko mineralais, šis produktas atitiks rekomenduojamus suvartoti mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekius būtent senyvo amžiaus žmonėms.
Šiuo metu maisto produktų kūrimo ir tobulinimo procesas dar tebevyksta, tačiau jau daug kas yra padaryta.
Laukia labai svarbus tyrimo etapas – nustatyti naujų produktų priimtinumą slaugos namų senyvo amžiaus gyventojų grupėje. Tyrimo rezultatai bus naudojami atrenkant produktų skonį, aromatą bei spalvą.